środa, 28 września 2022

ŚWIATOWY DZIEŃ JABŁKA - 28.09



Wniosły dzieci z sadu, koszyk przepełniony:
jabłek żółtych, jabłek kraśnych, jabłuszek zielonych.
Teraz trzeba jabłka dobrze poukładać
i pomyśleć, które jabłko, do czego się nada.
Które do pieczenia, które do smażenia?
Które zaś na marmoladę, które do zjedzenia?
Wniosły dzieci z sadu, koszyk przepełniony:
jabłek żółtych, jabłek kraśnych, jabłuszek zielonych.






Jabłka nigdy się nie znudzą. Można je jeśc na surowo  zapiekać, smażyć lub przygotować orzeźwiający kompot.

CIEKAWOSTKI:
    • Warto nie obierać jabłek i jeść je ze skórką. Skórka zawiera dużo pektyn, które oczyszczają organizm i są wskazane np. palaczom. Pektyny zneutralizują toksyczne substancje, a także zmniejszą wchłanianie cholesterolu, poprawią perystaltykę jelit i zapobiegną zaparciom.  
    • Uwaga.!!! Są zakazane osobom cierpiącym na zespół jelita drażliwego, a osoby z cukrzycą powinny  ograniczać ich spożycie.
    • Najwięcej wartości zdrowotnych mają jabłka kupowane jesienią i zimą. W ten sposób można wzmocnić odporność i zapobiec sezonowym infekcjom.
    • Chronią przed zawałem oraz zapobiegają miażdżycy. Wspierają pracę mózgu. Mogą chronić nasz mózg przed uszkodzeniami komórek mających wpływ na utratę pamięci. A także zapobiegają utlenianiu się składników tkanki mózgowej!
    • Jabłka mają także moc łagodzenia objawów zgagi i likwidowania nieświeżego oddechu. Ocet jabłkowy pity regularnie w małych ilościach hamuje rozwój infekcji, a dzięki zawartości potasu wspiera także trawienie.
    • Jabłka to owoce o małej kaloryczności. W 100 g owoców znajd
    •  Są bogactwem kwercetyny. To związek, który może zapobiegać rozwojowi zaćmy. Warto dodać, że stężenie tej substancji jest znacznie wyższe w surowych owocach, niż przetworach, sokach
    • Mają jedynie ok. 52 kalorii
    • Najlepiej spożywać je  po posiłku. Zjedzenie owoców przed posiłkiem opóźnia procesy trawienia i powoduje fermentację, a to z kolei może wywołać ból brzucha. Ponadto lepiej unikać jedzenia jabłek na noc. Owoce podnoszą poziom glukozy, trudniej będzie nam zasnąć. Ponadto jabłka są źródłem cukrów prostych, które z kolei bardzo łatwo przekształcają się w tkankę tłuszczową.
    • Jabłka najlepiej trzymać z dala od innych owoców. Dlaczego? Jabłko jest źródłem etylenu, który sprawia, że owoce znajdujące się dookoła prędko dojrzewają i mogę szybciej się popsuć.
    • Na całym świecie istnieje około 10 tysięcy odmian jabłek.

    • W diecie człowieka obecne były już ponad 6500 lat przed naszą erą.
    • Polska jest największym producentem jabłek w Europie
    • Uprawę jabłek w naszym kraju zapoczątkował zakon cystersów w XII wieku.

    "Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie"

    • Jabłka deserowe jako przekąska, dodatek do sałatek i surówek

         DELIKATES    

                                                        LIGOL


          RUBIN                                        JONATAN


    • Jabłka stołowe to te, które można spożywać w postaci surowej lub po obróbce termicznej. Najbardziej nadają się do ciast oraz mięs.

                                                               CORTLAND 
     
                                                
                                                    
                                                        IDARED

    • Najpopularniejsze odmiany do obróbki termicznej do przetworów, ciast, musów, sosów.                                           

        
                                                                      ANTONÓWKA 

                                               
                                               SZARA RENETA





    KSIĄŻKI Z JABŁKIEM W TYTULE:

    DOROŚLI:

     



     

     



    CYKL:  JABŁONIOWY SAD

     
     
     



    DZIECI I MŁODZIEŻ:


      

     



      Brak komentarzy:

      Prześlij komentarz