Wniosły dzieci z sadu, koszyk przepełniony:
jabłek żółtych, jabłek kraśnych, jabłuszek zielonych.
Teraz trzeba jabłka dobrze poukładać
i pomyśleć, które jabłko, do czego się nada.
Które do pieczenia, które do smażenia?
Które zaś na marmoladę, które do zjedzenia?
Wniosły dzieci z sadu, koszyk przepełniony:
jabłek żółtych, jabłek kraśnych, jabłuszek zielonych.
CIEKAWOSTKI:
- Warto nie obierać jabłek i jeść je ze skórką. Skórka zawiera dużo pektyn, które oczyszczają organizm i są wskazane np. palaczom. Pektyny zneutralizują toksyczne substancje, a także zmniejszą wchłanianie cholesterolu, poprawią perystaltykę jelit i zapobiegną zaparciom.
- Uwaga.!!! Są zakazane osobom cierpiącym na zespół jelita drażliwego, a osoby z cukrzycą powinny ograniczać ich spożycie.
- Najwięcej wartości zdrowotnych mają jabłka kupowane jesienią i zimą. W ten sposób można wzmocnić odporność i zapobiec sezonowym infekcjom.
- Chronią przed zawałem oraz zapobiegają miażdżycy. Wspierają pracę mózgu. Mogą chronić nasz mózg przed uszkodzeniami komórek mających wpływ na utratę pamięci. A także zapobiegają utlenianiu się składników tkanki mózgowej!
- Jabłka mają także moc łagodzenia objawów zgagi i likwidowania nieświeżego oddechu. Ocet jabłkowy pity regularnie w małych ilościach hamuje rozwój infekcji, a dzięki zawartości potasu wspiera także trawienie.
- Jabłka to owoce o małej kaloryczności. W 100 g owoców znajd
- Są bogactwem kwercetyny. To związek, który może zapobiegać rozwojowi zaćmy. Warto dodać, że stężenie tej substancji jest znacznie wyższe w surowych owocach, niż przetworach, sokach
- Mają jedynie ok. 52 kalorii
- Najlepiej spożywać je po posiłku. Zjedzenie owoców przed posiłkiem opóźnia procesy trawienia i powoduje fermentację, a to z kolei może wywołać ból brzucha. Ponadto lepiej unikać jedzenia jabłek na noc. Owoce podnoszą poziom glukozy, trudniej będzie nam zasnąć. Ponadto jabłka są źródłem cukrów prostych, które z kolei bardzo łatwo przekształcają się w tkankę tłuszczową.
- Jabłka najlepiej trzymać z dala od innych owoców. Dlaczego? Jabłko jest źródłem etylenu, który sprawia, że owoce znajdujące się dookoła prędko dojrzewają i mogę szybciej się popsuć.
- Na całym świecie istnieje około 10 tysięcy odmian jabłek.
- W diecie człowieka obecne były już ponad 6500 lat przed naszą erą.
- Polska jest największym producentem jabłek w Europie
- Uprawę jabłek w naszym kraju zapoczątkował zakon cystersów w XII wieku.
"Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie"
- Jabłka deserowe jako przekąska, dodatek do sałatek i surówek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz