piątek, 7 sierpnia 2020

LEKTURY NA LATO Z SERII CIEKAWE DLACZEGO

Dzisiaj proponujemy małym i duży czytelnikom książki o zwierzętach z serii Ciekawe dlaczego.
Książki te w łatwy i ciekawy sposób wyjaśniają zagadki dotyczące zwierząt. Znajdziemy w nich odpowiedzi na wszystkie trudne pytania, będą źródłem wielu ciekawostek, niektóre informacje nas zaskoczą, inne rozśmieszą.


Z tej książki dowiemy się min.:
- który ptak jest największy, który najmniejszy, który fruwa najszybciej?
- dlaczego i jak fruwają ptaki?
- ile piór ma ptak?
- dlaczego sępy są łyse?
- który ptak jest największym strojnisiem a który wygląda jak straszydło?
- dlaczego ptaki odlatują na zimę?


Tutaj znajdziemy odpowiedzi na np. na takie pytania:
- które zwierzę ma najlepszą i najgorszą mamę?
- który ojciec rodzi dzieci?
- dlaczego kangury mają torby?
- które zwierzęta maja dużo ciotek?
- które zwierzęta chodzą do żłobka?
- dlaczego kaczątka zawsze chodzą w rzędzie?
- jak zwierzęta się porozumiewają?



Książka wyjaśnia np.
- czemu i jak pająki tkają sieci?
- czemu gąsienice zmieniają się w motyle?
- który owad jest najlepszą mamą?
- który owad nosi zbroję?
- czemu pszczoły żyją w ulu?
- czemu ćmy gromadzą się wokół lamp?



Książka odpowiada np. na takie pytania
- jaki gad żyje najdłuzej?
- który wąż jest największy?
- dlaczego jaszczurki gubią ogony?
- dlaczego węże zrzucają skórę?
- czy żółwie mają zęby?
- dlaczego wąż porusza językiem?



Ta książka dostarczy nam informacji min.
- czym różnią się żaby od ropuch, aligatory od krokodyli, królili od zajęcy?
- dlaczego wielbłądy mają garby?
- dlaczego słonie mają trąby?
- dlaczego żyrafy mają długie szyje?
- dlaczego zebry są w paski?
- które ptaki potrafią fruwać do tyłu?



Z tej książki dowiemy się min.
- dlaczego ryby nie toną?
- dlaczego niektóre ryby mają oczy z boku głowy?
- dlaczego wieloryby śpiewają?
- dlaczego fokom i lwom morskim nie jest zimno?
- dlaczego kraby chodzą bokiem?
- jak delfiny utrzymują postawę pionową?


wtorek, 4 sierpnia 2020

BLIŻEJ NATURY: ZBOŻA.

Dzisiaj zachęcamy do zapoznania się ze zbożami, które rosną wokół nas.


 

Żyto pochodzi z Azji.
Liczy około 10 gatunków. Najbardziej znane żyto zwyczajne.
Zastosowanie: Z żyta produkuje się mąkę, którą stosuje się głównie do wypieku chleba oraz produkcji alkoholu etylowego. Ziarniaki żyta stosowane są do wyboru pasz dla bydła i trzody chlewnej. Słomę żytnią stosowano do wyboru strzech, sienników oraz jako ściółkę dla zwierząt.




Pszenica pochodzi z południowo-zachodniej i środkowej Azji.
Udomowienie pszenicy nastąpiło około 9 tysięcy lat p.n.e.
Wyróżnia się 20 gatunków pszenicy i około 10 mieszańców międzygatunkowych.
Zastosowanie: Z mąki pszennej produkuje się chleb, bułki. Służy do produkcji makaronów, pierogów, klusek, kopytek, naleśników, ciast, ciasteczek, pizzy. Pszenica jest też w konserwach, zupach. Używana jest jako zagęszczacz i wypełniacz.




Owies w stanie dzikim występuje w basenie morza Śródziemnego i Azji Środkowej.
Pierwsze znaleziska owsa pochodzą z okresu 1500 - 700 lat p.n.e.
Liczy około 35 gatunków.
Zastosowanie: Owies głównie przeznaczany jest na paszę oraz materiał siewny i cele konsumpcyjne. Ma zastosowanie w dietetyce, lecznictwie, przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym i chemicznym.



Jęczmień pochodzi ze stref umiarkowanych półkuli północnej. Najstarsze datowane uprawy pochodzą z 7-ego tysiąclecia p.n.e.
Liczy około 40 gatunków.
Zastosowanie: Jęczmień jest podstawowym surowcem do produkcji słodu jęczmiennego w browarnictwie oraz do produkcji kasz. wykorzystywany jest do produkcji szkockiej i irlandzkiej whisky.



 


Kukurydza pochodzi z Meksyku. Była uprawiana co najmniej 4,5 tysiąca lat p.n.e.
Wyróżnia się 4 podgatunki i bardzo liczne odmiany uprawne.
Zastosowanie: Z kukurydzy wytwarza się olej, syrop, mąkę, płatki kukurydziane. Suszone ziarna przeznaczone są do prażenia popcornu. z kukurydzy produkuje się fruktozę, krochmal, alkohol oraz biogaz.


Proso


Proso to jedna z najdawniej uprawianych roślin. Najstarsze pozostałości odkryto w Chinach i pochodzą z okresu 8,5 - 7 tysięcy lat p.n.e.
Zastosowanie: Proso uprawiane jest głównie  na kaszę jaglaną. Mąkę jaglaną używa się do kleików i niektórych rodzajów pieczywa. ziarniaki prosa dodawane są do gulaszy, warzyw, słodkich ziemniaków. Prosem żywi się zwierzęta zwłaszcza drób i ptaki egzotyczne. Proso wykorzystuje się do produkcji skrobi, cukru gronowego a w Chinach, Afryce i Nepalu do warzenia piwa i pędzenia alkoholi.


Ryż


Ryż pochodzi ze wschodniej Azji. znany jest od około 5 tysięcy lat.
Zastosowanie: Ryż jest podstawą wyżywienia ludności, głównie mieszkańców Azji. Z ryżu wytwarza się kaszę, mąkę, płatki napoje, syropy oleje, desery, alkohole, kosmetyki z ryżu produkuje się pasze, krochmal, klej, papier, słomę do wyplatania mat, kapeluszy, bibułki do papierosów. 


A tu kilka pomysłów na wykorzystanie zbóż





Zdjęcia: blog inspiracje w moim domu