Wiatr pogłaskał stary kasztan po złotej czuprynie,
A w ogródku już kasztanki skaczą po ścieżynie.
Kto się z nami bawić chce w kasztankową grę?
Jeden w prawo, drugi w lewo, trzeci skoczył boczkiem,
Ten malutki, okrąglutki w trawie błyska oczkiem.
Kto się z nami bawić chce w kasztankową grę?
A ten piąty, a ten szósty, kasztanek łaciaty
Zamiast dzieciom do kieszonki – skoczył między kwiaty
ie chce z nami bawić się w kasztankową grę?
Wiatr pogłaskał stary kasztan po złotej czuprynie,
Nowe zrzuci nam kasztanki w zielonej łupinie.
Kto się z nami bawić chce w kasztankową grę?
Dorota Gellner
CIEKAWOSTKI:
- Owoce kasztanowca mają właściwości lecznicze, jednak największą wartość mają, gdy są niedojrzałe. Niektórzy robią z nich wywary i nalewki, mają też bardzo szerokie zastosowanie w farmacji i branży kosmetycznej – stosuje się je w leczeniu schorzeń układu krwionośnego, do pielęgnacji cery wrażliwej i naczynkowej, mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, łagodzą problemy trawienne.
- Owoce kasztana zwyczajnego są gorzke i nie nadają się do jedzenia.
- Uważa się, że kasztany pochłaniają promieniowanie elektromagnetyczne oraz tzw. złą energię. Zaleca się, by trzymać je w domu na parapecie, a po dwóch tygodniach wyrzucić. Inne zalecenia mówią o tym, że noszone w kieszeni dodają człowiekowi energii, jednak nie należy ich mieć zbyt wiele.
- Na świecie istnieją trzy historyczne kasztany.
- Wielki Kasztan z Tortworth, najsłynniejszy kasztan jadalny w Wielkiej Brytanii.
- Święty Kasztan z Istan w Andaluzji. Jest to prawdopodobnie najstarsze drzewo w całej Sierra de las Nieves, ponieważ jego wiek szacuje się na osiemset do tysiąca lat. Jego obwód wynosi około 13,5 metra.
KASZTAN JADALNY
- W Polsce kasztany jadalne uprawiane są na Pomorzu Zachodnim i Dolnym Śląsku.
- Kasztany mogą być spożywane zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Jedzone na surowo mogą być nieco cierpkie, zwłaszcza jeśli nie usunie się skórki. Inną metodą jest ich pieczenie, które nie wymaga obierania. Przed pieczeniem należy je jednak lekko naciąć aby nie eksplodowały. Kasztany można ususzyć i zemleć na mąkę, z której można wypiekać chleb, ciasta, placki, naleśniki, makarony, polentę (znaną na Korsyce jako pulenda) lub stosować jako zagęstnik do gulaszy, zup czy sosów. Chleb kasztanowy zachowuje świeżość nawet do dwóch tygodni.
- Do czasu wprowadzenia do upraw ziemniaka, całe społeczności, które nie miały dostępu do mąki pszennej, polegały na kasztanach, jako głównym źródle węglowodanów.
POLECAMY:
CYKL: WILLA POD KASZTANEM
DLA DZIECI:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz