Herbata to najpopularniejszy napój na świecie. Występuje w 1500 odmianach, może mieć właściwości pobudzające, rozgrzewające a nawet rozluźniające. Najstarsze wzmianki o herbacie pochodzą z I w. p.n.e. z Chin. I choć herbata była znana ludziom od setek lat, Europa poznała ją dość późno – dopiero na początku XVII wieku. W Polsce pojawiła się jeszcze później, bo na przełomie XVII i XVIII wieku i nie została ciepło przyjęta. Uważano ją za bezwartościowy napój, a czasami nawet za truciznę. Gdy odkryto jej prozdrowotne właściwości, zaczęła pojawiać się w aptekach.
Polska nazwa herbata pochodzi z łaciny: przedrostek herba oznacza zioło. Na końcu mamy za to znane z całej Europy: Ta. A więc herba-ta, czyli ziele herbaciane.
Najpopularniejsza klasyfikacja dzieli gatunki według procesu wytwarzania:
herbata czarna
herbata zielona
herbata biała
herbata czerwona
herbata żółta
herbata pu-erh
herbata ulung
Poprawia nastrój i dodaje energii. Redukuje objawy zmęczenia, obniża ciśnienie krwi oraz korzystnie wpływa na pracę mózgu. Wspiera również organizm w procesach trawiennych i oczyszcza z toksyn. Na co pomaga zielona herbata? Stanowi źródło takich witamin jak A, C, E, K oraz B i B2. Regularne picie opóźnia procesy starzenia skóry. Działa również antynowotworowo i bakteriobójczo
CZARNA HERBATA
Pobudza układ nerwowy do pracy - zmniejsza senność czy poprawia koncentrację. Wpływa również korzystnie na pracę układu odpornościowego i pokarmowego. Działa przeciwzapalnie - hamuje rozwój bakterii, łagodzi trądzik czy łupież.
HERBATA BIAŁA
Działa antystresowo, przeciwmiażdżycowo oraz antyoksydacyjnie. Korzystnie wpływa na koncentrację, ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu.
Biała herbata nazywana jest eliksirem młodości ze względu na działanie antystarzeniowe. Wspiera również w procesie odchudzania m.in. poprawia pracę jelit.
HERBATA CZERWONA
wzmacnia układ odpornościowy, krążenia oraz sercowo-naczyniowy. Uspokaja, poprawia nastrój i koncentrację. Pomaga usunąć toksyny, reguluje ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu.
HERBATA ŻÓŁTA
zwana również cesarską, jest najrzadziej spotykanym rodzajem herbaty. Ma niską zawartość kofeiny i jest bogata w przeciwutleniacze, które skutecznie eliminują wolne rodniki. Posiada korzystne właściwości łagodzące objawy związane z chorobami układu kostnego.. W Chinach uznawana była za lek.
HERBATA PU- ERH
Uprawiana w Chinach od ponad 1700 lat. Gatunek herbaty, w Polsce zaliczany do herbat czerwonych (w Chinach zaś do „czarnych”, gdyż Chińczycy dzielą herbaty według koloru naparu, a nie suszu, jak Europejczycy. Reguluje pracę jelit, poprawia metabolizm oraz wspomaga układ pokarmowy. Znana jest z właściwości odchudzających, które zawdzięcza enzymom i taninom. Czerwona herbata obniża cholesterol, poprawia pamięć, a nawet chroni przed chorobami nowotworowymi
HERBATA ULUNG - HERBATA NIEBIESKA
Herbatę niebieską nazywa się często ogniwem pomiędzy herbatami czarną i zieloną. . właściwości antyoksydacyjne: neutralizując wolne rodniki, hamuje niekorzystne procesy utleniania. Tym samym zapobiega uszkodzeniom komórek i tkanek, spowalnia rozwój wielu chorób układu sercowo-naczyniowego (miażdżyca, udar mózgu), nowotworów oraz innych chorób cywilizacyjnych: nadciśnienia, cukrzycy, choroby Alzheimera, Parkinsona.
Działa również przeciwpróchniczo: hamuje wzrost bakterii próchnicotwórczych, obniża adherencję (przelegania) bakterii do powierzchni zębów, zawiera fluor regulujący procesy demineralizacji i remineralizacji szkliwa.
KSIĄŻKI O HERBACIE I NIE TYLKO...
Przygody z kawą i herbatą. Anegdoty, wydarzenia
USIĄDŹ WYGODNIE Z FILIŻANKĄ DOBREJ HERBATY I CZYTAJ ...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz