Żyto pochodzi z Azji.
Liczy około 10 gatunków. Najbardziej znane żyto zwyczajne.
Zastosowanie: Z żyta produkuje się mąkę, którą stosuje się głównie do wypieku chleba oraz produkcji alkoholu etylowego. Ziarniaki żyta stosowane są do wyboru pasz dla bydła i trzody chlewnej. Słomę żytnią stosowano do wyboru strzech, sienników oraz jako ściółkę dla zwierząt.
Pszenica pochodzi z południowo-zachodniej i środkowej Azji.
Udomowienie pszenicy nastąpiło około 9 tysięcy lat p.n.e.
Wyróżnia się 20 gatunków pszenicy i około 10 mieszańców międzygatunkowych.
Zastosowanie: Z mąki pszennej produkuje się chleb, bułki. Służy do produkcji makaronów, pierogów, klusek, kopytek, naleśników, ciast, ciasteczek, pizzy. Pszenica jest też w konserwach, zupach. Używana jest jako zagęszczacz i wypełniacz.
Owies w stanie dzikim występuje w basenie morza Śródziemnego i Azji Środkowej.
Pierwsze znaleziska owsa pochodzą z okresu 1500 - 700 lat p.n.e.
Liczy około 35 gatunków.
Zastosowanie: Owies głównie przeznaczany jest na paszę oraz materiał siewny i cele konsumpcyjne. Ma zastosowanie w dietetyce, lecznictwie, przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym i chemicznym.
Jęczmień pochodzi ze stref umiarkowanych półkuli północnej. Najstarsze datowane uprawy pochodzą z 7-ego tysiąclecia p.n.e.
Liczy około 40 gatunków.
Zastosowanie: Jęczmień jest podstawowym surowcem do produkcji słodu jęczmiennego w browarnictwie oraz do produkcji kasz. wykorzystywany jest do produkcji szkockiej i irlandzkiej whisky.
Kukurydza pochodzi z Meksyku. Była uprawiana co najmniej 4,5 tysiąca lat p.n.e.
Wyróżnia się 4 podgatunki i bardzo liczne odmiany uprawne.
Zastosowanie: Z kukurydzy wytwarza się olej, syrop, mąkę, płatki kukurydziane. Suszone ziarna przeznaczone są do prażenia popcornu. z kukurydzy produkuje się fruktozę, krochmal, alkohol oraz biogaz.
Proso
Zastosowanie: Proso uprawiane jest głównie na kaszę jaglaną. Mąkę jaglaną używa się do kleików i niektórych rodzajów pieczywa. ziarniaki prosa dodawane są do gulaszy, warzyw, słodkich ziemniaków. Prosem żywi się zwierzęta zwłaszcza drób i ptaki egzotyczne. Proso wykorzystuje się do produkcji skrobi, cukru gronowego a w Chinach, Afryce i Nepalu do warzenia piwa i pędzenia alkoholi.
Ryż
Ryż pochodzi ze wschodniej Azji. znany jest od około 5 tysięcy lat.
Zastosowanie: Ryż jest podstawą wyżywienia ludności, głównie mieszkańców Azji. Z ryżu wytwarza się kaszę, mąkę, płatki napoje, syropy oleje, desery, alkohole, kosmetyki z ryżu produkuje się pasze, krochmal, klej, papier, słomę do wyplatania mat, kapeluszy, bibułki do papierosów.
A tu kilka pomysłów na wykorzystanie zbóż
Zdjęcia: blog inspiracje w moim domu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz