wtorek, 14 lipca 2020

BLIŻEJ NATURY: KWIATOWE MENU

Wiele kwiatów z naszego ogrodu, pól, łąk jest jadalnych. Już w czasach rzymskich fiołki ,róże i lawenda były wykorzystane do przygotowania różnych potraw. Spróbujmy i my. Ale na początek kilka uwag :

  • kwiaty zbierane z własnej uprawy lub miejsc, gdzie nie były pryskane środkami chemicznymi
  • nie zbieramy kwiatów- które rosną w pobliżu dróg, fabryk  - chłoną metale ciężkie
  • nie zrywamy okazałych ,wybujałych - mogą być nawożone
  • nie jemy kwiatów z kwiaciarni
  • nie jemy kwiatów, których nie znamy
  • myjemy kwiaty - które rosną blisko ziemi , drobne, delikatne zbieramy po wyschnięciu z rosy i osuszamy np. na gazecie
  • alergicy muszą uważać
  • na początek - spożywamy małe ilości
  • zbieramy kwiaty do koszy wiklinowych , woreczków - unikamy reklamówek


NASTURCJA

Jest lekko pikantna,  podobna w smaku do rzodkiewki, rzeżuchy. Mono pachnie. Płatki i liście wykorzystuje się do sałatek, surówek ,zup i kanapek. Herbata z nasturcji  rozgrzewa - leczy przeziębienia. Z niedojrzałych, zielonych owoców można przyrządzać kapary. 
Potrawy z serem, jajkami z dodatkiem tej rośliny są pyszne i wyglądają efektownie. Nasturcja wzbogaci też smak pasztetów, sufletów, zapiekanek. 

WRZOS

Herbata z wrzosu relaksuje, uspokaja. Wrzosowy miód - ma działanie bakteriobójcze, moczopędne i lekko przeczyszczające. Zwiększa odporność. Jego systematyczne spożywanie jest zalecane przy schorzeniach reumatycznych (łagodzi ból)


MALWA

Aromatyczna przyprawa do ciast. Smaży się ją i dodaje do sałatek.
Malwa jest także  potrzebna do produkcji alkoholi - barwniki pozyskiwane z jej ciemnych odmian wykorzystuje się do poprawiania koloru win i likierów. Nadaje aromat pieczeniom mięsnym i sałatkom warzywnym . Czarna malwa  posiada właściwości powlekające i osłaniające błony śluzowe, łagodzi podrażnienia i ogranicza stany zapalne. Może być stosowany zewnętrznie do pielęgnacji skóry, w tym powiek i okolic oczu, jak również do przemywania spojówek. Różowa malwa jest bardzo słodka dodaje się ją dżemu, galaretek i napojów

FIOŁEK



Nie jemy z tego gatunku, tylko fiołka alpejskiego i afrykańskiego. Jemy lody i  bułki z nadzieniem z fiołka, Liście - w sałatkach - ich smak przypomina roszponkę. Mogą być dodatkiem do zup warzywnych zamiast pietruszki. Zawierają dużą ilość  witaminy C - nie lubią wys. temperatur. Mogą być kandyzowane i używane do dekoracji ciast, ciasteczek lub kremowych deserów. Robimy także konfitury, nalewki, syropy. Zapach fiołków leczy migrenę.
Fiołki trójbarwny - regulują przemianę materii, wzmacniają naczynia krwionośne, odtruwają organizm i działają moczopędnie. Picie naparu z bratka polnego poprawia wygląd cery.


NAGIETEK




Kwiaty nagietka są pieprzne, pikantne i ostre. Dodajemy  do zup, deserów, herbat, sosów, mięs,  sałatek, makaronów, wina. Zastępuje w potrawach szafran. Używamy do barwienia
ryżu lub jako przyprawa do masła, sera, omletów. Dodaje się go do zup z ryb i owoców morza. Stosuje się go do przyrządzania jagnięciny i drobiu

Nagietek jest dodatkiem do zup z ryb i owoców morza. Z powodzeniem może zastąpić drogi szafran. Stosuje się go również do przyrządzania jagnięciny oraz drobiu

STOKROTKA



Zawierają wit. C, sole mineralne, białka ,cukry i wiele innych wartościowych składników. Płatki nadają się do dekoracji potraw. Najlepsze do spożycia są główki kwiatów, niedługo po rozwinięciu pąka. Z dużych obrywamy tylko płatki. W smaku przypominają sałatę. Liście i pąki dodajemy do zup, masła ziołowego, past i omletów. Pąki można marynować
Stokrotki są idealnym dodatkiem do sałatek. Małe kwiatki można dodać w całości, a z dużych obrywamy tylko płatki. Natomiast liście i pąki stokrotki możemy dodać do sosów, zup, masła ziołowego, past czy omletów. Pąki można także marynować- używać jak kaparów do sałatek i makaronów,
Stosowana jest przy braku apetytu, nieżytach żołądka i jelit, przyspiesza przemianę materii, wspomaga pracę wątroby, oczyszcza krew i łagodzi bóle. Zewnętrznie stokrotka ułatwia i przyspiesza gojenie się ran i zmniejsza obrzęki po kontuzjach. Napary stosujemy w nieżytach górnych dróg oddechowych oraz schorzeniach skórnych takich jak egzema, zapalenie skóry czy trądzik.


 TULIPAN



Płatki są chrupiące, słodkie - podobne do smaku groszku. Kwiaty można faszerować usuwając przedtem słupek i pylniki, Można dodać do ciasta naleśnikowego, sałatki lub zrobić syrop.
Uwaga!
Tulipany są kwiatami, które mogą wywołać reakcję alergiczną, więc do ich spożycia należy podejść z zachowaniem środków ostrożności, czyli na pierwszy raz spróbować tylko trochę. Jadalne są tylko płatki.
PELARGONIA PACHNĄCA
 

Kwiaty pelargonii są jadalne. Odmiany o zapachu cytrynowym - sałatki, sorbety, herbaty. Pelargonie o aromacie różanym - dania słodkie : ciasta, dżemy, desery. Odmiany o zapachu cytrynowym i pomarańczowym odstraszają owady. Olejki 
niektórych gatunków mają właściwości lecznicze - wpływają korzystnie na stan skóry działają przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.
Wszystkie pelargonie zapachowe jonizują ujemnie powietrze co jest  ważne dla zdrowia człowieka.

LAWENDA



Wchodzi w skład ziół prowansalskich. Razem z miętą używana jest do deserów i wypieków W połączeniu z oliwą z oliwek idealnie pasuje do kurczaka, ziemniaków czy ryb oraz jako dodatek do sosów i sałatek. Roślinę dodaje się także do napojów – koktajli i herbat zarówno zwykłych jak i mrożonych. Świeżo pokrojone liście doskonale nadają się do sałatek warzywnych, sosów, win czy octów winnych. Ekstrakt z olejku lawendowego wykorzystuje się do nadawania smaku słodyczom, gumie do żucia, żelatynie i budyniom. Można samodzielnie przyrządzić cukier lawendowy, który później świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju wypieków i lodów nadając im niesamowity zapach. Wystarczy szczelnie zamknąć słoik z cukrem i kilkoma główkami suszonej lawendy. Prowansalski miód lawendowy stosowany jest jako dodatek do ciepłych napojów, może zastąpić słodzik lub biały cukier.


AKSAMITKI

                            AKSAMITKA BŁYSZCZĄCA

AKSAMITKA BŁYSZCZĄCA

Jest przyjemnie pachnącą rośliną przyprawową. Można ją dodać do zup, dań mięsnych, sałatek. Idealny dodatek do pikantnych potraw. Doskonale sprawdza się w maśle ziołowym i do aromatyzowania octu winnego. Dobrze harmonizuje z mięsem drobiowym.
Zawarte w niej związki uspokajają, poprawiają nastrój, ułatwiają zasypianie.

AKSAMITKA

Kwiaty i liście mają smak cytrynowy - ciekawy dodatek do sałatek, kanapek , owoców morza, gorących deserów .Aksamitki mogą być szkodliwe w dużych ilościach. Powinny być dodawane tylko dla smaku z zachowaniem umiaru. Zawiera spore ilości luteiny - potrzebnej do leczenia chorób oczu

                                                                        SMACZNEGO 

                       

                                                        

                              


                                                      




Empik

Filia 12,33


DLA ZAINTERESOWANYCH TEMATEM :

zdrowydom.blog.pl/kwiaty-ozdobne-dla-zdrowia-i-urody/
www.polskagastronomia.
www.urodaizdrowie.
www.1000roslin.pl/aksamitka-rozpierzchla-smak
 www.bonavita.pl
www.zielonyogrodek.pl
http://a-doityourself-a.blogspot.com/2015/05/kwitnaca-saatka.
www.naturalniezdrowy.pl
www.agnieszkamaciag.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

ZAPRASZAMY